25 Kasım 2010 Perşembe

Kablosuz Ağ Şifremi Unuttum, Ne Yapmalıyım ?

Günümüz teknolojisinde artık neredeyse tüm modem modelleri Wireless özelliğine sahip olarak geliyor, gelişen teknoloji ile Diz Üstü yani Laptop olarak adlandırılan ve Wi-fi bağlantıya sahip kişisel bilgisayar kullanımı arttı. Hali ile artık kablolu bağlantıdan çok kablosuz başlantı kullanılmaya başlandı.
Ancak çoğu kullanıcı için zaman zaman kabusa dönen Wi-Fi bağlantılarda oldukca fazla sıkıntı yaşanıyor.

Bu makalemizde kısa kısa Wi-Fi şifresinin neden PC tarafından kabul edilmediği, yada Wireless şifresini unutmanız halinde neler yapılacağına değineceğim.

Wireless şifrenizi unutmanız halinde;

Eğer modeminizin kablolu bağlantısı varsa ve elinizde PC yi kablo ile bağlayabiliyorsanız, PC ve modem bağlantısını kablo ile sağladıktan sonra, modeminizin Web arayüzüne erişerek işlem yapmanız gerekir, piyasada yüzlerce modem markası ve modeli olduğu için burda tek tek bu modemlere yer vermem imkansız, yöntemi söyledim, bundan sonraki kısımda modeme girerek Wireless şifresini değiştirmek artık size kalmış :) Ancak genel olarak şu şekilde olur;
Modeminizin 192 ile yada 10 ile başlayan Ip adresi olur. Bu IP adresine erişerek Kablosuz yada Güvenlik gibi bir bölüm varsa, bu bölümden wireless şifrenizi değiştirenilir yada görebilirsiniz.

2.olarak;


Yukardaki şartların geçerli olduğu, fakat kablo ile bağlayamamanız durumunda ise, izlenecek yol tamamen farklı olup, yapılacak işlemlerde sizin açınızdan biraz meşakatli olucak :)
Bu durumda ya kablo temin edip ilk işlemi yapıcaksınız yada kolları sıvayıp yazacaklarımı uygulayacaksınız :)

Öncelikle her modemde olduğu gibi sizinkinde de bir reset butonu bulunur, bazı modemlerde iğne ucu girebilecek boyutta bir delik şeklinde, bazı modemlerde ise küçük bir buton şeklindedir. 
Modeminizin bu düğme yada butonuna yaklaşık olarak 15-20 sn civarında basılı tutarak fabrika ayarlarına dönmeniz gerekir, modemin resetlendiğini, üzerindeki ADSL ışığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer ADSL ışığı yanıp sönmeye başladı ise yada tamamen söndü ise modem resetlenmiş demektir.

Bu noktadan sonra modem tekrar eski haline gelince, bilgisayarınızdan kablosuz ağları taratarak modeminizi bulup, şifresiz olarak bağlanmanız gerekiyor, eğer daha önceden modeminizin ismini değiştirmediyseniz (örn: Airties-RT 210) ve otomatik bağlantı yaptıysanız işler biraz daha karışıyor, böyle bir durumda PCdeki kablosuz ağ ayarlarını sıfırlamanız gerekmekte, bu işlem ise Ağ Bağlantılardan, Kablosuz Ağ özelliklerinden, Gelişmiş ayarlar sekmesine gelip tüm bağlantıları kaldırarak yapılmakta. Yada farklı bir yöntem izleyip Aygıt Yöneticisinden Kablosuz Ağ Bağdaştırıcısını kaldırarakda yapabilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra bilgisayarı baştan başlatmanız gerekli.


Bu işlemleri yaptığınızı varsayarak devam ediyoruz.
Kablosuz ağa bağlandıktan sonra, yine ilk bölümde anlattığım gibi modemin arayüzüne erişerek Wireless şifresi belirlemeniz gerekiyor, tabi baştada belirttiğim gibi işin meşakatli olan kısmı ise, ADSL ayarlarınızı tekrar baştan yapılandırmanız gerektiği kısmı :)
Bununla ilgili olarak googledan yardım almanız gerekli, çünkü bu işlemlerin tamamını burda yazmam maalesef mümkün değil :)
Umarım yardımcı olabilmişimdir, bazı modem arayüzleri Ip adresi ve user&pass bilgileri için http://www.fatihbural.com/tr/modemarayuz.php adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder